Hvordan drikkes rødvin korrekt?

Ønsker du at nyde din rødvin ved at drikke rødvinen korrekt? Så kan du glæde dig til endnu et blogindlæg om rødvin fra HomeSweetHome fyldt med spændende viden og sjove fakta.

Vælg det rette glas til din rødvin

Hvorfor er det vigtigt at vælge det rigtige glas til rødvinen?

Vinglassets form, størrelse og materiale påvirker hvorvidt du får den fulde dufts- og smagsoplevelse af rødvinen.

Formen på rødvinsglasset bør være, så glasset er størst ned mod stilken og mindst mod åbningen. Hvis du har mulighed for vælge et vinglas med form som et tulipanløg, så er det et optimalt valg. Formålet med den store ’bowle’ er, at rødvinens duftpartikler ikke spredes ud til siderne. I stedet stiger de og rammer dine næsebor, både når du dufter til vinen og når du drikker vinen.

Rødvinglassets størrelse er også en faktor, du bør tage med i den optimale nydelse af vinen. Rødvinsglas er altid lidt større end hvidvinsglas. Det optimale rødvinsglas er mellem 500-900 ml. Denne størrelse er vigtig, da glasset skal være stort nok til at samle aromaerne i rødvinen.

Det bedste materiale til rødvinsglas er klare krystalglas. Netop krystalglas er bedst til at nyde rødvinen, fordi det dels har den største gennemsigtighed til at nyde farven af vinen. Endnu vigtigere er det, at krystalglas har en ru overflade, som er med til at frigive de ønskede duftpartikler i vinen.

RCR Aria Vin 50 cl

275.00 DKK

RCR Krystalglas er lavet af blyfri krystalklar glas. Tåler maskinopvask, men det anbefales at undgå hurtige temperaturskift. Æske med 6 stk i. Skaffevare – kontakt os for leveringstid.

Varenummer (SKU): item no: GLAS0484 Kategorier: , , , Tags: ,
Læs mere

RCR Aria Vin/Aqua 53 cl

399.00 DKK

RCR Krystalglas er lavet af blyfri krystalklar glas. Tåler maskinopvask, men det anbefales at undgå hurtige temperaturskift. Æske med 6 stk i. Skaffevare – kontakt os for leveringstid.

Varenummer (SKU): item no: GLAS0485 Kategorier: , , , Tags: ,
Læs mere

Pasabahce Ambasador Goblet 56 cl. (6 stk.)

299.00 DKK

Solidt og holdbart vinglas – som er oplagt til Gin & Tonic.

Varenummer (SKU): item no: GLAS0534 Kategorier: , , , Tags: ,
Læs mere

Sådan skænkes rødvin korrekt

Hvorfor skal rødvin skænkes på en bestemt måde i glasset?

Når du skænder rødvin korrekt, viser du både dannelse og forståelse for rødvin. Det gavner dig altid med denne type viden, hvis du gerne vil gøre et godt indtryk i et selskab.
For det første skænkes vinen altid fra gæstens højre side.

For det andet skænker man vin til der, hvor glassets bue er størst. Det vil sige til punktet i glasset, inden glasset begynder at bue indad igen.
For det tredje holder du vinglasset i stilken og skænker vinen i det let hældende glas. Det gør man for at vinen roligt kan glide ned i glasset frem for at blive skvulpet ned i et glas, der står på bordet.

For det fjerde skænker man vin, inden næste ret serveres og igen lidt efter servering. Derefter fylder man efter behov. Her er det vigtigt at huske, at en bordherre altid er ansvarlig for at holde sin borddames glas fyldt. Det skal som en sidebemærkning siges, at man aldrig tømmer sit vinglas helt. Der skal altid efterlades nok til at skåle.

Nyd rødvinen ved den perfekte temperatur

Hvilken temperatur skal rødvin have ved servering?
De fleste rødvine bør have en serveringstemperatur mellem 12 og 21 C.

Du kan typisk se både opbevaringstemperatur og serveringstemperatur på bagsiden af rødvinen. Hvis du har købt en rødvin, hvor serveringstemperaturen ikke fremgår af labelen, kan du spørge forhandleren til råds. Hvis forhandleren ikke ved det, er der en overordnet fingerregel for serveringstemperatur på rødvin. Den er:

Lyse rødvine bør nydes ved 12-17 C. Her er reglen, at jo mere frugtagtig en rødvin er i smagen, des højere serveringstemperatur kan de tåle.

Mørkere rødvine kommer bedst til deres ret i den høje ende af temperaturskalaen. Det vil sige typisk ved 15 – 21 C. Her er reglen, at jo mere fyldig og alkoholtung en rødvine er, des højere temperatur tåler den at blive nydt i. 
Så hvorfor er serveringstemperaturen så vigtig?

Det skyldes, at vinproducenten nøje har fremstillet rødvinen for at afbalancere vinens duft, smagsstoffer, tanniner og alkohol til at harmonere, når du nyder rødvinen. Hvis du drikker vinen enten for kold eller for varm, bliver stofferne enten ikke frigivet som tiltænkt eller frigivet for hurtigt. Så du snyder dig selv for den bedste vinoplevelse, hvis du drikker rødvin ved den forkerte temperatur.

Hold vinglasset korrekt

Hvorfor bør du holde vinglasset i stilken og sætte glasset ned mellem hver mundfuld vin?

Svaret er, at du ønsker at påvirke vinens tiltænkte serveringstemperatur så lidt som muligt.

Som du kan læse i afsnittet ’Nyd rødvinen ved den perfekte temperatur’ er det essentielt for den bedste smagsoplevelse, at nyde vinen ved den tiltænkte serveringstemperatur. Da varmen fra din hånd hurtigt påvirker temperaturen på glasset og dermed vinen, bør du holde vinglasset i stilken og stille glasset ned mellem hver mundfuld.

Hvis det desuden er muligt for dig, bør du servere vinglasset med den samme temperatur som vinen. Derved påvirker vinglassets temperatur ikke vinen til at blive enten varmere eller koldere end vinens serveringstemperatur.

Skænk den korrekte mængde rødvin i glasset
Hvorfor skal du hælde en bestemt mængde rødvin i glasset?

Det skyldes flere årsager:
For det første kan du ikke slynge vinen rundt i glasset, hvis der er for meget vin i glasset. Formålet med at slynge vinen rundt i glasset er at ’åbne vinen’. Det vil sige, at vinen frigiver sine duftpartikler, hvilket er et lige så vigtigt aspekt af at drikke vin som selve smagen af vinen.
Før det andet kan vinen nemt få den forkerte temperatur, hvis der er for meget i glasset og snakken går livligt. Det betyder, at de sidste dråber måske er alt for varme, hvilket giver en uønsket smagsoplevelse af rødvinen. Så reglen om begrænsningens kunst gælder i høj grad ved vindrikning.

Flere gode tips til din rødvin
Vi rådgiver dig gerne om dit valg og opbevaring af rødvinen for den bedste oplevelse. Ring til os på +45 70 70 07 07 . Vi ser frem til at høre fra dig.

169.95 DKK
159.95 DKK
139.95 DKK
109.95 DKK
219.95 DKK
679.95 DKK
139.00 DKK
319.95 DKK
VIND ET GAVEKORTPÅ 1500 KR.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og deltag i konkurrencen om et gavekort til en værdi af 500 kr. til ALLE varer på Home Sweet Home. Vi håber heldet er med dig!