Rødvin

Rødvin

Det er det klassiske restaurantspørgsmål, er du til hvid- eller rødvin? Folk har selvfølgelig en præference, og nogle gange er man helt regulært et hvidvins- eller rødvinsmenneske. Vi skal ikke ud på en større livsstilsanalyse her, i stedet vil vi blot gøre jer parate til at gå på opdagelse i vores brede udvalg af vine. Her er der lidt af hvert til enhver druekender, som altså kan finde noget i forskellige årgange og prisklasser.

Men finder du ikke vinen du leder efter her, så kan det være det slet ikke er blandt rød-, hvid-, eller rosévine som du finder det der skal slukke din tørst. Vi vil gerne foreslå, at du i såfald tager et ekstra blik på vores robuste varesortiment af specialvine som du kan finde ved at klikke her.

Der blev ikke fundet nogle varer, der matcher dit valg.


Fem tips til rødvin for begyndere

Fem tips til rødvin for nybegyndere er en kort guide til dos and don’ts for rødvin. Denne korte Rødvin for Dummies lærer dig:

1 Hvordan Rødvin opbevares bedst?

2 Hvor mange grader rødvin skal have ved servering?

3 Hvorfor rødvin skal ligge ned ved længere opbevaring?

4 Hvordan du åbner rødvin uden proptrækker?

5 Hvor længe rødvin kan holde sig efter åbning?

Rødvin bør altid opbevares køligt og mørkt. Det vil sige ved en temperatur på 10-14 grader. Temperaturen bør desuden ikke svinge. Det bedste sted til opbevaring er i en kælder eller et vinskab. Hvis det ikke er en mulighed – og du alligevel planlægger at drikke rødvinen indenfor dage eller uger efter køb – så er det køligste sted i boligen fint nok. Dog altid langt væk fra komfuret og andre varmekilder. Det vil også sige, at rødvin ikke skal ligge ovenpå køleskabet, for kølelegemet bagpå køleskabet afgiver en del varme.
Mørkt vil sige, at vinen ikke bør få nogen form for sollys. Det skyldes, at sollys og især direkte sollys er skadeligt for vinen og ødelægger smagen. Det gælder uanset rødvinen er lys eller kraftig.

Desuden bør du opbevare vinen et sted, hvor den kan ligge i ro. Det vil sige et sted væk fra vaskemaskinen, husholdningsartikler og højtalere. Det skyldes, at rystelser forstyrrer vinens fine partikler. Det er ikke et problem ved kortere opbevaring i nogle dage eller uger. Over længere tid påvirker det derimod vinens evne til at udvikle sig som tiltænkt fra producentens hånd. Det er jo en skam, for god rødvin fortjener at blive nydt for det, den er skabt til at udtrykke.

2 Hvor mange grader rødvin skal have ved servering

Serveringstemperatur for rødvin – den temperatur rødvinen skal have ved servering – er en personlig smagssag. Bogstavelig talt for rødvinens smag bliver påvirket af serveringstemperaturen. Mange her i Danmark serverer rødvin ved stuetemperatur. Andre foretrækker rødvinen mere afkølet.
Mange rødvine vinder ved at blive serveret ved en temperatur  mellem 12 og 21 grader. Det er et stort spænd, som du selv kan vælge indenfor efter personlig præference. Fingerreglen er, at jo mere frugtige i smagen rødvinen er, des højere temperatur kan de tåle at blive serveret ved. Hvis du opbevarer vinen køligt og mørkt som anbefalet, kan du tilpasse temperaturen inden servering ved enten at lægge vinen på køl eller stille den på køkkenbordet for langsom temperering af vinen.

En drue som Pinot Noir giver den bedste vinoplevelse ved at blive drukket kælder- eller køleskabskolde. Når du nyder den, er det en god ide, ikke at hælde for meget i glasset ad gangen. Sådan får du den bedste smagsoplevelse ved den rette temperatur helt til sidste dråbe.

De mere fyldige og alkoholtunge rødvine tåler derimod at blive nydt i den høje ende af temperaturskalaen. Cabernet Sauvignon og Syrah er i denne kategori. Et ekstra plus ved at servere fyldige vine ved højere temperaturer er, at noget af garvesyren forsvinder med varmen. Sådan kan du selv påvirke smagen af din rødvin, hvis du ønsker at undgå smagen af garvesyren.

3 Hvorfor rødvin skal ligge ned ved længere opbevaring

Hvis du planlægger at drikke rødvinen indenfor et par uger efter køb, kan vinen godt stå op under opbevaring. Se eventuelt #1 for tips til placering og temperatur.
Hvis du derimod planlægger at opbevare rødvin i flere måneder eller år, bør du lægge vinen ned. Det skyldes, at proppen kan tørre ud, hvis vinproppen ikke bliver holdt fugtet af vinen. Udtørring af vinproppen betyder, at proppen kan blive utæt. Det resulterer i, at rødvinen bliver iltet udvikler sig hurtigere. I værste fald bliver vinen ligefrem oxideret og mister sin smag.

Et andet vigtigt faktum nu vi er ved vinproppen er, at det er vigtigt at opbevare vinen et sted uden stærke lufte i rummet. Det skyldes, at lufte kan trænge igennem proppen og påvirke smagen af vinen. Så en garage eller en kælder med kraftigt duftende emner er ikke et godt sted til længere tids opbevaring af rødvin. 

4 Hvordan du åbner rødvin uden proptrækker
Rødvin kan åbnes uden en proptrækker på flere smarte måder. Først blotlægger du proppen. Derpå har du tre muligheder:

Den første er, at du holder vinen i en vandret position. Bank derpå forsigtigt bunden mod et træ som om du stiller vinen hårdt på et lodret bord. Du vil se vinproppen arbejde sig ud lidt efter lidt for hver gang du forsigtigt banker bunden mod træet. Til sidst kan du tage fat om proppen og hvie den ud med håndkraft.
Hvis du ikke har en tilpas jævn træstamme til formålet, kan du bruge en hvilken som helst anden lodret overflade. Dog er det en fordel at du så bruger din egen sko til at skabe en jævn og stødabsorberende flade for vinflaskens bund. Det gør du ved at tage din sko af og stille vinen ned i skoen. Derpå ’stiller du’ skoen på den lodrette flade. Derpå gør du som på træet og banke vinen forsigtigt vinflasken i liggende position ind og ud af skoens åbning. Snart vil vinproppen arbejde sig ud lidt efter lidt.

Den anden metode til at åbne en vin uden en proptrækker er at køre en skrue ned i vinen og bruge skruen som proptrækker. Hvis du ikke kan holde godt nok omkring skruen, kan du bruge en gaffel til håndtag om skruen.

Den tredje er at bruge en god gammeldags Ruko nøgle som proptrækker. I denne løsning presser du forsigtigt nøglen ned i vinproppen. Her er det vigtigt, at vinklen og placeringen af nøglen er korrekt. Den lige side/oversiden af nøglen skal vende ind mod flaskekanten. Den takkede side af nøglen skal vende ind mod midten af proppen. Lad nøglen glide med oversiden på flaskekanten skråt ned i vinproppen til halvdelen af nøglen er nede i proppen. Nu presser du nøglen forsigtigt mod kanten af flasken, imens du roligt ’skovler’ og ’hiver’ vinproppen op med nøglen som proptrækker.  

5 Hvor længe rødvin kan holde sig efter åbning

Rødvin kan holde sig i 2-4 dage efter åbning, hvis du opbevarer den i køleskabet med proppen sat godt i vinen. Den korte holdbarhed skyldes, at Rødvin bliver iltet fra det øjeblik du åbner den.

Det er intet problem, hvis du nyder hele vinen samme dag.
Hvis du derimod planlægger at gemme vinen, bør du overveje, mængden af ilt il flasken.  Hvis mere end halvdelen af flasken er tom for rødvin, vil vinen meget hurtig tabe sin smag. Hvis vinen tilmed står lunt efter åbning, kan vinen i værste begynde at gære. Det gælder selv, hvis du opbevarer den åbnede flaske i køleskab med proppen sat godt i. Derfor bør du typisk ikke gemme en åbnet rødvin, som er mindre end halv fuld, i mere end halvandet døgn.
Hvis der er mere end halvdelen af flasken tilbage, og vinen har stået køligt efter åbning, er der muligheder for fortsat at få en god oplevelse af vinen.

Da vinen bliver iltet hver gang, du åbner, skænker og lukker den igen, bør rødvin kun deles over to gange. Du kan bevare vinens holdbarhed og smagsstoffer optimalt, ved at bruge en vakuumprop. Det er en speciel vinprop, som suger luften ud af flasken. Proppen er tæt, så den holder på vakuumeffekten lige til du drikker resten af vinen. Med brug af en vakuum vinprop skulle vinen kunne holde sig frisk i køleskabet i op til en uge. LINK – læg et link til en vakuum prop ind i denne tekst

 

Flere gode tips til din rødvin

Vi rådgiver dig gerne om dit valg og opbevaring af rødvinen for den bedste oplevelse. Ring til os på +45 70 70 07 07. Vi ser frem til at høre fra dig.

VIND
ET GAVEKORT PÅ
10.000